Частна американска мисия на Луната, стартирала в понеделник, е пред провал

...
Частна американска мисия на Луната, стартирала в понеделник, е пред провал
Коментари Харесай

Частна американска мисия до Луната - пред провал заради технически проблеми

Частна американска задача на Луната, стартирала в понеделник, е пред неуспех поради механически проблеми, съобщи Би Би Си. Компанията Astrobotic, която стои зад плана, твърди, че нейният галактически транспортен съд Peregrine е претърпял " особеност ", която му пречи да насочва слънчевите си панели към Слънцето.

Без опцията да зарежда батерията си, проектът на задачата за кацане на Луната е в заплаха. Astrobotic показва, че инженерите работят за решаването на проблема и ще дават повече информация, когато разполагат с такава. 1,2-тонният спускаем уред беше изстрелян от нос Канаверал, Флорида, с ракета Vulcan.

Astrobotic цели да се трансформира в първата американска задача от половин век, която да направи меко кацане на Луната. Фирмата изяснява, че задачата е почнала да среща проблеми след изстрелването при установяването на връзка с Peregrine.

" Екипът счита, че най-вероятната причина за нестабилното ориентиране към Слънцето е особеност в задвижването, която, в случай че се потвърди, че е вярна, заплашва способността на галактическия транспортен съд да кацне меко на Луната ", се споделя в изказване: " Докато екипът се бори да в профил казуса, батерията на галактическия транспортен съд доближава оперативно ниски равнища ".

Не е извънредно галактическите кораби да изпитват механически проблеми и инженерите на Astrobotic са се упражнявали неведнъж по какъв начин да реагират при възникването на най-разнообразни сюжети на щета. Peregrine е програмиран да устоя на такива спешни моменти, като дава приоритет на зареждането и връзките назад към Земята, показва Би Би Си.

Astrobotic е първата от трите американски компании, които ще изпратят през 2024 година спускаем уред до Луната в границите на ново частно-публично партньорство с НАСА. Другите две компании са Intuitive Machines и Firefly. Триото възнамерява общо шест задачи до лунната повърхнина през тази година.

НАСА им е " клиент ", само че държавната организация " не носи отговарност "  за техните задачи. Компаниите независимо са проектирали галактическите си кораби и правят ръководството им. Според НАСА това държавно-частно партньорство ще докара до повече нововъведения в сферата и ще понижи разноските в бъдеще.

Федералната агенция е готова за неуспех. Това излиза наяве от изявление пред Би Би Си на зам.-администраторката на НАСА и някогашна космонавтка Памела Мелрой:

" Това, което научихме от нашите търговски сътрудници, е, че в случай че имаме задоволително висок каданс, можем да смекчим някои от условията, които правят цялото нещо толкоз скъпо. Тогава ще има и по-висок вкус за рискуване. И в случай че се провалят, идващият ще се научи и ще успее ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР